Meneroka Sains

Meneroka Sains

MAKANAN MUDAH ROSAK

CONTOH-CONTOH  DAN TANDA MAKANAN YANG MUDAH ROSAK.


a) Sayuran 
 
*Layu atau lembik
*Bewarna kuning
*Berair atau berlendir

b) Ikan atau daging

  
* Berbau busuk
* Isinya tenggelam apabila ditekan

c) Buah-buahan

 

* Lebam
* Berbau atau berasa masam

d) Roti

* Berkulat (terdapat tompok-tompok hitam, hijau, kuning atau jingga )
* Berbau

e) Susu

      
* Berbau atau berasa masam.
* Berbuih atau berketul-ketul
* Kotak berisi susu mengembung   




2 comments:

  1. Mf nk tanya.. Jika roti coklat sudah mula timbul tompok putih? Adakah itu sudah rosak?

    ReplyDelete
  2. Nak tanya, makanan yg tidak mudah rosak apa eh

    ReplyDelete