Rancangan Pengajaran
Harian
Mata Pelajaran :
Sains
Kelas : 6 UIA
Tarikh : 14.10.2012 Jumaat
Masa : 11.20-11.50 (30 minit)
Bilangan murid :
35 orang
Tajuk : Kepentingan Pengawetan Bahan
Makanan
Objektif :
Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat:
1. Menyatakan
kepentingan pengawetan makanan dalam kehidupan.
Hasil pembelajaran
Di akhir sesi pembelajaran ini, murid dapat:
Kognitif : Menguasai
isi kandungan
1.Menerangkan semula kepentingan pengawetan
bahan makanan dalam kehidupan seharian.
Psikomotor:
Membina kemahiran saintifik, kemahiran manipulatif
Mengumpul dan mentafsir maklumat tentang kepentingan
pengawetan bahan makanan.
Afektif : Mengamalkan sikap saintifik dan nilai
murni
1.Menanamkan sikap menghargai sumbangan sains dan teknologi
dalam kehidupan.
Konsep
1. Kaedah
pengawetan menyumbang kepada kesejahteraan hidup dan penting dalam kehidupan
manusia.
Bahan
Slaid
power point, kad tugasan ,kertas majung, marker pen,
Pengetahuan Sedia Ada
Murid
dapat melihat kepentingan pengawetan bahan makanan berdasarkan contoh-contoh
bahan makanan yang telah melalui proses pengawetan yang boleh didapati di rumah,
kedai dan juga dipersekitaran mereka.
Fasa
|
Isi
Pelajaran
|
Aktiviti
P & P
|
Catatan
|
|
Guru
|
Murid
|
|||
Permulaan/
Mencungkil Idea
( 5 minit )
|
Situsai
1:
Sekiranya
kamu dan rakan-rakan hendak mengadakan perkhemahan di dalam hutan selama
seminggu, bentuk makanan yang bagaimanakah yang akan di bawa?
Situasi
2:
Bagi
pelajar yang melanjutkan pelajaran ke luar negara biasanya apakah bentuk
keperluan makanan yang perlu dibawa?
|
1.Guru
mengemukakan situasi permasalahan yang timbul.
2.Guru
mengemukakan soalan.
a.Berdasarkan
kedua-dua situasi permasalahan yang timbul, apakah perkaitan kepentingan
pengawetan makan dalam menyelesaikan situasi masalah yang timbul ini?
3.Guru
mengulas jawapan murid.
4.Guru
mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran.
|
1.Murid
mendengar situasi permasalahan yang dinyatakan oleh guru.
2.Murid
memberi maklum balas terhadap soalan yang dikemukakan.
3.Murid
memberikan idea untuk menyelesaikan situasi permasalahan yang timbul.
|
Bahan
Paparan
situasi permasalahan
Nilai
-menghargai
sumbangan sains dan teknologi
KBKK
-merumus
-mengumpul
maklumat
|
Menstruktur /
Menstruktur semula
10 minit
|
Aktiviti
berkumpulan:
Perbincangan
kepentingan pengawetan makanan.
|
1.Guru
mengarahkan murid untuk membentuk kumpulan.
2.Setiap
kumpulan terdiri daripada 4-5 orang murid.
3.Guru
mengarahkan ketua kumpulan untuk
mengambil bahan iaitu kertas majung dan marker pen.
4.Secara
berkumpulan murid diminta membincangkan kepentingan pengawetan makanan dalam
bentuk peta minda.
5.Guru
memantau setiap kumpulan dalam menjalankan aktiviti.
6.Guru
meminta ketua kumpulan membentangkan hasil perbincangan dihadapan
kelas.
|
1.Murid
membentuk kumpulan.
2.Setiap
kumpulan melantik ketua dan pencatat.
3.Ketua
kumpulan mengambil bahan.
4.Setiap
kumpulan membincangkan kepentingan pengawetan makanan dan menuliskan hasil
perbincangan pada kertas majung dalam bentuk peta minda.
|
Bahan
Slaid
power point kaedah pengawetan makanan.
Nilai
-menghargai
sumbangan sains dan teknologi
KBKK
-merumus
-mengumpul
maklumat
Strategi P&P
i.Perbincangan
ii.sumbangsaran
|
Aplikasi Idea
10 minit
|
Kepentingan
Pengawetan Makanan:
a.Makanan
tahan lebih lama.
b.Memudahkan
penyimpanan makanan.
c.Mengurangkan
pembaziran.
d.Penyediaan
sumber makanan yang berterusan.
e.Memudahkan
penghantaran makanan.
f.Tingkatkan
nilai komersil
g.Makanan
mudah dibawa kemana-mana.
(Rujuk
lampiran)
|
1.Guru
menayangkan slaid power point tentang kepentingan pengawetan bahan makanan.
2.Guru
meminta setiap kumpulan membanding beza hasil perbincangan kumpulan mereka
dengan slaid power point yang ditayangkan.
3.Guru
mengulas hasil perbincangan setiap kumpulan.
4.Guru
memperbetulkan miskonsepsi yang timbul.
3.Guru
memberikan penghargaan kepada kumpulan yang memberikan hasil perbincangan
yang hampir tepat.
|
1.Murid
melihat dan meneliti tayangan slaid power point.
2.Setiap
kumpulan membanding beza hasil perbincangan mereka dengan slaid power point
yang ditayangkan oleh guru.
3.Murid
mendengar ulasan guru.
4.Kumpulan
yang memberikan hasil perbincangan yang agak tepat menerima penghargaan.
|
Bahan
Kad
tugasan
Buah
mangga
Larutan
gula
Garam
Penapis
Balang
kosong
Air
masak
Pisau
Alas
pemotong
Nilai
-menghargai
sumbangan sains dan teknologi
KBKK
-Membanding
beza
-Merumus
-Mengumpul
maklumat
|
Refleksi/
Penutup
5 minit
|
Rumusan
:
Kepentingan
Pengawetan Bahan Makanan
|
1.Guru
membimbing murid membuat rumusan pelajaran dengan mengajukan soalan yang
mencapah.
|
1.Murid
membuat rumusan tentang isi kandungan pelajaran yang dipelajari
|
Nilai
-menghargai
sumbangan sains dan teknologi
|
wah, lengkapnya RPH Rosnah ! :) Tahniah ! :)
ReplyDeleteTerima kasih..Kak..
Delete