Meneroka Sains

Meneroka Sains

SOALAN LATIHAN


SOALAN LATIHAN

Menyiasat Alam Bahan : Tanda dan punca kerosakkan bahan makanan.



A. Pilih jawapan yang tepat.


1       Ikan ,daging serta sayur-sayuran perlu disimpan  di dalam peti sejuk bagi mengelakkannya daripada dicemari oleh

A    habuk
B    bakteria
C    cendawan
D    Debu


2     Bakteria yang membiak pada bahan makanan boleh menyebabkan makanan menjadi

A    segar.
B    rosak.
C    berkilat.
D    sedap dimakan.


3     Buah mangga boleh diawet melalui proses

A    penjerukan.
B    pengeringan.
C    penyejukbekuan.
D    pemanasan.


4     Selepas minum segelas susu, Siti berasa sakit perut dan muntah-muntah.
      Keadaan ini disebut

A    keracunan makan.
B    gastrik.
C    alergi makanan.
D    memilih makanan.



5     Jem, kicap dan sos diawetkan dengan kaedah

A    pengetinan.
B    pengeringan.
C    penjerukan.
D    pembotolan.



                        


Pelajaran 1

LEMBARAN KERJA
A. Isi tempat kosong dengan jawapan yansesuai.

1.Tindakbalas                            dan                            menyebabkan  makanan menjadi  rosak.

2.Bakteria dan kulat tidak dapat hidup dalam keadaan panas dan suhu  yang ___________.

3.Tindakbalas bakteria ke atas susu yang dibiarkan terdedah, dapat dilihat kesannya keatas 
   susu berkenaan. Susu berkenaan akan _______________dan ______________.

4.Keperluan – keperluan yang diperlukan oleh bakteria dan kulat yang menggalakkan         
   pertumbuhan dan pembiakannya ialah____________________,  ___________________,    
    ___________________, _______________________ dan _______________________ .

5.Kulat tidak dapat tumbuh dengan baik dalam keadaan ________________________ dan

   _______________________________ .





No comments:

Post a Comment