SOALAN LATIHAN
Menyiasat Alam Bahan : Tanda
dan punca kerosakkan bahan makanan.
A. Pilih jawapan yang tepat.
1 Ikan ,daging serta sayur-sayuran perlu disimpan di dalam peti sejuk bagi mengelakkannya daripada dicemari oleh
A habuk
B bakteria
C cendawan
D Debu
2 Bakteria yang membiak pada bahan makanan boleh menyebabkan
makanan menjadi
A segar.
B rosak.
C berkilat.
D sedap dimakan.
3 Buah mangga boleh diawet melalui proses
A penjerukan.
B pengeringan.
C penyejukbekuan.
D pemanasan.
4 Selepas minum segelas susu, Siti berasa sakit perut dan muntah-muntah.
Keadaan ini disebut
A keracunan makan.
B gastrik.
C alergi makanan.
D memilih makanan.
5 Jem, kicap dan sos diawetkan dengan kaedah
A pengetinan.
B pengeringan.
C penjerukan.
D pembotolan.
Pelajaran 1
LEMBARAN KERJA
A. Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.
1.Tindakbalas dan menyebabkan makanan menjadi rosak.
2.Bakteria dan kulat tidak dapat hidup dalam keadaan panas dan suhu yang ___________.
3.Tindakbalas bakteria ke atas susu yang dibiarkan terdedah, dapat
dilihat kesannya keatas
susu berkenaan. Susu berkenaan
akan _______________dan ______________.
4.Keperluan – keperluan
yang diperlukan oleh bakteria dan kulat yang menggalakkan
pertumbuhan dan pembiakannya ialah____________________, ___________________,
___________________, _______________________ dan
_______________________ .
5.Kulat tidak
dapat tumbuh dengan baik dalam keadaan ________________________ dan
_______________________________ .
No comments:
Post a Comment